ÇOCUKLARIMIZ VE BİZ
Sevginin tedavi edici bir özelliği vardır; hem sevgi gösteren hem sevilen için… Çocuğa güzel örnek olmak gerekir. Davranışlar sözden daha etkilidir. Çocuğumuza en az işimiz kadar önem verelim. Kendimizi ve çocuğumuzu olduğu gibi kabul edelim.
ÇOCUKLARIMIZI NEDEN DİNLEMELİYİZ? Eğer karşımızdakinin ne söyleyeceğini biliyorsak Hoşumuza gitmeyen şeyleri dinlemek istemeyiz Karşımızdaki daha sözüne başlar başlamaz yanıt hazırlamaya çalıştığımız için ne dediğini duyamayız. BAZEN SADECE DİNLEMEK İÇİN DİNLEYİN ÇOCUĞUNUZA BU BİLE YETEBİLİR. DAHA İYİ DİNLEMEK İÇİN NE YAPALIM? Konuşurken dinleyemeyiz, o nedenle önce susmalıyız.Onu daha iyi anlamak için soru sormalıyız.Göz teması kurmalıyız.Kendimizi konuşanın yerine koyup, tutumlarını, yaşını, değerlerini göz önüne alarak dinlemeliyiz. “GÖMLEĞİN İLK DÜĞMESİ YANLIŞ İLİKLENİNCE, DİĞERLERİ DE YANLIŞ GİDER.” ÇOCUĞUMA NASIL YARDIMCI OLURUM Çocuğunuza mutlaka bir çalışma planı yapmalısınız.Okuldan dönüp uyuyuncaya kadar geçen zamanı kapsayan bu planı birlikte yapmanız , çocuğun bu plana uymasını da kolaylaştırır.Bu planda ders çalışma ,oynama,etkinlikler yapma,uyuma,dinlenme gibi unsurlara mutlaka yer vermelisiniz.Unutmayın bu yaş çocuğunun dikkat süresi en fazla15 dakikadır.Çocuğunuzun saatlerce yazı yazmasını beklemeyiniz.Aralar vererek,dinlenmesine yada oynamasını izin verecek şekilde planlamalısınız.Plan yapıldıktan sonra kesinlikle bu plana uyulması gerekir. Sınıfta yapılan çalışmaların evde tekrar edilmesi öğrenmeyi kolaylaştırır.Ayrıca her gün çocuğunuz okuldan eve döndüğünde ''bugün ne yaptınız ?'' sorusunu sormalı ve konuşmasını sağlamalısınız.Onu dinlediğinizi belli etmelisiniz.Bu hem çocuğunuzun konuşma,anlatım becerilerini geliştirir,hem de ona zaman ayırdığınızı ve onunla ilgilendiğinizi hissettirir.
1. Çocukların hem disipline hem de sevgiye gereksinimleri vardır.Yaşamdaki en büyük mutluluk sevildiğini bilmekten gelir. 1. Veli çocukla iletişim kurmaya çalışmalıdır. 2. Veli, çocuğu tanımaya çalışmalıdır. “Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir” 3. Veli, çocuğu kimse ile kıyaslamamalıdır. 4. Veli, yaptıklarını çocuğun başına kakmamalıdır. 5. Veli, kaygılarını çocuğa belli etmemelidir, çünkü kaygı bulaşıcıdır. 6. Veli, çocuğun beslenme ve uyku düzenine dikkat etmelidir. 7. Çocukla ilişkiler başarı endeksli olmamalı çocuğun 8. Çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırmalıdır. 9. Veli, çok fazla televizyon izlememelidir ki çocuğa örnek olsun. ZAMANIM OLSAYDI “Hayatımı yeniden yaşayabilseydim eğer; Hastayken yatağa girer dinlenirdim. Ben olmazsam her şey kötüye gider diye düşünmezdim… Gül şeklindeki pembe mumu saklamaz yakardım… Daha az konuşur, ama daha çok dinlerdim… Yerler kirlense, masa örtüm lekelense bile Daha çok arkadaşımı yemeğe çağırırdım. Bana gençliğini anlatmaya çalışan dedeme; Daha çok zaman ayırırdım. Eşimin sorumluluklarını daha çok paylaşırdım. Üstümün lekelenmesine aldırmadan çimlere otururdum… TV seyrederken daha az, hayata bakarken Daha çok güler ve ağlardım. Çocuklarım beni öpmek istediklerinde; “önce git ellerini yüzünü yıka!” demezdim… Onlara daha çok “seni seviyorum”, Ondan da daha çok “özür dilerim” derdim. Başka bir hayat verilseydi en çok yapacağım şey Her dakikasını değerlendirmek olurdu… Dikkatle bak!Gerçekten gör! Yaşa! Vazgeçme! Küçük şeyler için şikayet etmekten vazgeç! Sahip olduğunuz ruhsal, fiziksel ve duygusal Her şey için Allah’a şükredin! Tek bir hayatınız var ve bir gün SONA ERİYOR Umarım her gününüzü değerlendirirsiniz…” “Başağın iyi yetişmesine engel olan zararlı otlar değil; çiftçinin ihmalidir.” |